Norovirus en influenzavirus terug!

Opgelet: het norovirus en influenzavirus zijn terug van weggeweest

De afgelopen twee jaar hebben de coronamaatregelen niet alleen de verspreiding van corona verminderd. Andere virussen, zoals het norovirus en influenzavirus, hebben zich ook bijna niet verspreid. Zonder de uitgebreide coronamaatregelen zie je die uitbraken nu weer terugkomen. Wees daarom alert op deze infectieziekten en welke (isolatie)maatregelen tegen verspreiding daarbij helpen. Drie tips waar je op kunt letten.

Voor corona waren uitbraken van virussen als noro en influenza vaste stoorzenders in agenda’s van de deskundigen infectiepreventie in het herfst- en winterseizoen. Toen kwam corona met de bijbehorende isolatiemaatregelen, maar ook de anderhalve meter afstand en lockdowns. Deze laatste algemene maatregelen hebben een grote rol gespeeld in het wegblijven van noro- en influenza-uitbraken. Ook in laboratoria werden bijna geen influenzavirussen waargenomen.

De coronamaatregelen zijn er al een tijdje niet meer, zoals de anderhalve meter afstand. En we mogen weer met iedereen contact hebben. Je ziet dat andere infectieziekten als noro en influenza dan gewoon weer terugkomen.

Bacteriën en virussen verspreiden zich soms verschillend

Bij het voorkomen van noro of influenza worden dan al snel weer de (isolatie)maatregelen zoals bij corona genomen. Maar verschillende soorten bacteriën en virussen kunnen zich op verschillende manieren verspreiden. En daarom moet je soms andere (isolatie)maatregelen nemen om deze micro-organismen tegen te houden. Zo is bij het norovirus bijvoorbeeld de schoonmaak van het sanitair veel belangrijker dan bij influenza en corona.

Dus wanneer je maatregelen moet nemen, geldt niet dat één en dezelfde maatregel tegen alles helpt. Oftewel: met alleen coronamaatregelen inzetten zijn we er niet.

Over Charlotte Michels

Charlotte Michels is accounthouder hygiëne op Zorg voor Beter. In haar blogs beantwoordt ze vragen die er zijn vanuit de langdurige zorg over bijvoorbeeld het omgaan met corona en infectiepreventie.

Lees meer

Wat kun je doen? Drie tips


1) WEES SCHERP OP ANDERE INFECTIEZIEKTEN. DIE ZIJN WEER TERUG!

Wees er in de eerste plaats scherp op dat andere infectieziekten nu ook weer terug zijn. Die kunnen een aantal overeenkomsten hebben met symptomen van corona. Maar er zijn natuurlijk ook verschillen.

Het is dus goed om even terug te gaan in de tijd. Hoe keek je twee jaar geleden naar iemand met diarree, of bijvoorbeeld met koorts en luchtwegproblemen? Toen dacht je misschien eerst aan noro of influenza. Denk daar dan nu ook aan. Ga dus niet meer meteen uit van een corona-infectie, waarbij je op de ‘automatische piloot’ alleen op coronamaatregelen inzet.

2) CHECK DE TE NEMEN MAATREGELEN BIJ NORO EN INFLUENZA

Check de informatie over deze infectieziekten en de protocollen die erbij horen. Heb je een verdenking van bijvoorbeeld het norovirus? Isoleer de mogelijk besmette persoon dan ook op de manier die daarbij hoort volgens het protocol.

Op sommige onderdelen doe je namelijk echt iets anders dan bij corona. Schoonmaak en desinfectie is bij het norovirus bijvoorbeeld veel belangrijker dan bij corona. Het norovirus is besmettelijker en verspreidt zich makkelijker via oppervlakten en materialen, zeker in de badkamer bij het toilet.

Lees ook: 9 praktische tips bij buikgriep

3) HOUD JE AAN DE BASISMAATREGELEN

En dan hebben we altijd nog BRMO’s (bijzonder resistente micro organismen). Iedere cliënt kan een BRMO bij zich dragen, maar dat weet je heel vaak niet. Dat is natuurlijk erg lastig. Want dat betekent dat het bij iedere cliënt heel belangrijk is om de basismaatregelen aan te houden. Na corona dreigt het aanhouden van deze basismaatregelen zoals handhygiëne minder aandacht te krijgen. Maar let op: Die BRMO’s zijn er nog steeds. Geef ze geen kans zich te verspreiden!

Scroll naar boven